Ads Top

PROTEİN TOZU NEDİR? NE İŞE YARAR?

 Protein tozu ne işe yarar? Nasıl kullanılır? Günlük protein ihtiyacı için whey protein tozu faydaları ve kullanımı hakkında bilmeniz gereken her şeyi okuyacaksınız.


Protein Tozu Nedir? Pratik Özet






Protein tozu, en popüler supplement olmayı hak ediyor. Protein tozunun faydası protein içermesidir. Voohoo, hokus pokus bir ürün değildir.

Diyetinizde protein eksik kaldığı zaman almanız gerekebilir. Whey Protein sütten oluşur, sağlıksız bir ürün değildir. Başka üretim yolları da vardır (yumurtadan, pirinçten vb.)


Bütün bunları şimdi detaylı olarak inceleyeceğiz, siz de paranızı akıllıca kullanacaksınız. Pratik bir özet istiyorsanız 5 maddede buyurun:


1- Vücut geliştirmek için ihtiyacımız olan protein abartılı bir miktar değil. Birçoğumuz gereksiz yere “pahalı şeker” almak için maddi manevi sıkıntıya giriyor! Bitkisel ve hayvansal kaynaklardan çok zorlanmadan bu ihtiyacımızı karşılayabiliriz.

2- Karşılayamazsak, özellikle yağ yakma döneminde bu gerekli olacaktır, protein tozu da ihtiyacımızı karşılamamızda yardımcı olacaktır. Yani toz, hayat kolaylaştırır.

3- İhtiyaçtan fazla protein veya protein tozu tüketmek zarardan çok fayda getirir. Sağlıklı insanlarda protein tozunun herhangi bir sağlık sorununa neden olduğu gerçek değil ama herhangi bir sağlık probleminiz varsa, doktorunuzun tavsiyesine göre beslenmeniz daha uygun olacaktır.

4- Protein sadece ette ya da hayvansal kaynaklarda bulunmuyor. Vegan beslenme ile de eksiksiz kas geliştirilebilir!

5- Protein tozu kullanmamız gerekiyorsa bunu istediğimiz zaman kullanabiliriz. Bunun için genç ya da yaşlı olmanız, yıllardır spor yapmış olmanız, antrenmandan önce veya sonra almanız şart değil!


Protein tozunun zararları hakkında TV’de, internette, spor salonlarında ve hatta aile sohbetlerinde bir sürü hurafe ve saçmalık konuşuluyor. Çembere Katıl’da buna yanıtımızı Protein Tozu Zararlı Mı? makalemizde yanıt verdik!

Protein Tozu Ne İşe Yarar? Faydaları Nelerdir?

Proteinin birçok faydası var. Sağlık için olmazsa olmaz ama sporcular için sayacak olursak:

1. Protein turn-over’i ve pozitif nitrojen dengesini artırır: Dokularımız yıpranan proteinlerin yerini yeni proteinler sentezleyerek doldurmalıdır. Protein alımı bunu artırır. Yeterli alınmadığında protein sentezi azalacaktır.

2. Proteinin termik efekti yüksektir: Yağların sindirimi için %2-3’ü, karbonhidratların sindirimi için %6-8’i harcanırken, proteinlerin sindirimi için getirdiği enerjinin %25-30’u harcanır. Yani fazla yiyorsak, bunu proteinden yememiz istenmeyen kilo alımını azaltacaktır. Düşünsenize 400 kalori aldım sanıyorsunuz ama aslında 300!

1. Glukagonu artırır: Yağ yakımında rol oynayan bir hormon.
2. Growth faktörlerini artırır: Hücrelerin büyümesine yardımcı olan hormonları artırır.
3. Vücudu destekleyen ek gıdaları artırır: CLA, BCAA, L-C gibi faydalı bileşenler protein içeren gıdalarda bulunur. Yeterli protein alındığında bunların dışardan desteklenmesine çok da gerek yoktur.Bu sebeplerden dolayı, protein önemli bir gıdadır.

Protein tozlarının amacı diyete fazladan protein ekleyip kasların protein sentezi için gereken protein miktarını karşılamaktır.
Eğer yemeklerden aldığınız protein yeterliyse, ekstra protein tozu almanın çoğu durumda kas gelişimine ekstra bir faydası olmayacaktır.


Protein Tozu Ne Zaman Kullanılmalı?

Whey protein hızlı sindirilen bir proteindir. Kafein protein ise biraz daha yavaş sindirilir. Proteinin veya protein tozunun zamanlamasının çok önemli olduğu söylenir, fakat bu önerme çoğu zaman geçerli değildir.

Eğer gün içerisinde öğünlerinizi düzenli aralıklarla alıyorsanız ve günün sonunda bir şekilde protein ihtiyacınızı karşılayabiliyorsanız, proteinin hızlı veya yavaş sindirilmesi fark oluşturmaz. Bu yüzden illa da antrenmandan önce – antrenmandan sonra almanız gerekmez! Az protein içeren bir öğünde de, ara öğünde de alabilirsiniz.


İnanır mısınız bilmem ama; protein çok zor bulunan, çok eksikliğini yaşadığımız bir gıda değil! Şimdi bakalım bu konuda neler var:


1988 – Walberg et al.(1): Kilo başına 1.6 gram protein hipokalorik diyetteki (düşük kalorili) haltercilerde, pozitif nitrojen dengesini korumak için yeterlidir (kas gelişimi gerçekleşiyor).

1992 – Lemon et al.(2): Tecrübesiz vücut geliştirmecilerde kilo başına 1.3 gram ile, 2.6 gram arasında fark yoktur, 1.65 gr/kg pozitif nitrojen dengesi için idealdir.

1992 – Tarnopolsky et al.(3): Kilo başına 1.4 gram ile 2.45 gram alımı arasında protein sentezi, yağsız kütle artışı ya da güç artışı açısından hiçbir fark bulunmadı, fazla alan grupta protein oksidasyonu yüksekti (gereğinden fazla alındığına işaret, yakılıyor)

Bu araştırmalar gibi onlarcasını daha listeye ekleyebiliriz…

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.