Ads Top

Voleybol Nedir, Nasıl Oynanır? Voleybol Oyun Kuralları Ve Saha Ölçüleri Nelerdir?

En popüler sporlar arasına girmeyi başarmış olan voleybol; futbol ve basketbol gibi sıkça tercih edilen bir spor dalı olmuştur. Peki; voleybol nedir, nasıl oynanır? Voleybol kuralları ve saha ölçüleri nelerdir? Daha detaylı öğrenmek isteyenler için aşağıda ayrıntıları sizler için derlemiş bulunmaktayız.

 Voleybol Nedir?

Voleybol, file ile ikiye bölünmüş bir oyun alanı üzerinde altı kişilik iki takım ile oynanan bir spor dalıdır. 

Oyunun amacı, topu filenin üzerinden göndererek rakip takımın oyun alanına topun değmesini sağlamak ve rakip takımın aynı amaca ulaşmasını ise önlemektir. Takımlar topu rakip alana gönderirken topa en az bir kere kendi sahaları içinde vurmalıdır. Takımlar topa en fazla üç kere değebilir, blok teması ile dört kere değme hakları vardır. 

Top oyuna servis ile sokulur, servisi atan oyuncu topu filenin üzerinden rakip alana gönderir. Oyun; topun oyun alanına değmesi, harice gitmesi veya bir takımın hata yapmasına kadar devam eder.

Voleybolda bir "rally" kazanan takım bir sayı alır (Rally Sayı Sistemi). Servisi karşılayan takım rally'i kazandığında bir sayı ve servis kullanma hakkı kazanır. Hakem oyuncuların birine sarı kart verir ise oyuncuyu uyarmış olur. Hakem kırmızı kart verir ise kırmızı kart bulunduğu takım bir sayı ceza alır. Eğer servis kırmızı kart alan takımda ise servis haklarını kaybederler ve servis diğer takıma geçer. Eğer hakem sarı ve kırmızı ayrı ayrı ellerinde gösterirse oyuncu o setliğine oyundan çıkar ve oyuncu o set boyunca ceza sandalyesinde oturur. Eğer hakem sarı ve kırmızı kartı aynı anda ve aynı elinde gösterirse o oyuncu müsabakadan diskalifiye edilir. Voleybol spor salonlarında, plajda veya çimde oynanabilir. Saha ölçüleri 18 metreye 9 metredir.






Voleybolda Oyuncu Yerleri ve Görevleri Nelerdir?


VOLEYBOL OYUNCU YERLERİ VE GÖREVLERİ:


Voleybol oyunu 6 sporcuyla oynanan ve sporcuların kendi alanlarında uzmanlaştığı dizilişleri vardır. Voleybol hem kapalı hem de açık alanda oynanabilir. Her oyuncuların kendilerine düşen görevleri vardır:

Pasör: Smaçörlere top atan oyuncudur. 3 numarada oynar. Oyunu yönlendirir.

Pasör Çaprazı: Pasör servise geçtiğinde öne gelen ve genellikle uzun pasla hücum eden  2 numara oyuncusu da diyebiliriz. Bu oyuncu 4-2 taktiği uygulanan oyunlarda görev almaz.

Orta Oyuncu: 3 numaradan oynayan ve kısa, kurşun paslarla hucüm eden oyunculara denir. Bu görevde 2 oyuncu sahada yer alır. Birisi servise geçtiğinde diğeri (yani “çaprazı”) öne geçer, bu nedenle 3 numaralı bölge de sürekli hücum bölgesidir.

Smaçör: 4 numarada oynayan ve genellikle uzun pasla hücum eden elemanlara denir. Sahada bu görevde oynayan 2 oyuncu bulunur. Birisi servise geçtiğinde diğeri (yani “çaprazı”) öne geçer, bu nedenle 4 numaradan sürekli olarak hücum yapılabilir.

Libero: Takımın 6. Ve savunma oyuncusu. Farklı renkli (genellikle takım formasının tam zıt renginde) forma giyer, diğer oyunculardan farklı olarak oyuncu listesinde adının yanında bir “L” ibaresi bulunur ve bu ibare bu oyuncunun o maç sırasında başka bir görevde kullanılamayacağını gösterir. Oyun sırasında servis atılmadan önce, takımının o sırada savunmada olan oyuncularından biriyle yer değiştirebilir. Bu yer değiştirme, sahanın arka alanından gerçekleştirilir. Arka alanda parmak pas ve manşet alabilirken, topu 3 metre içinde parmak pasla alamaz. Yerine geçtiği oyuncu 4 numaraya geldiğinde ya da başka bir oyuncuyla değişmesi gerekiyorsa oyundan çıkar. Her iki durumda da oyuna tekrar girebilmesi için bir sayı beklemelidir. Servis atamaz ve 3 metre içinden hücum yapamaz. Arka alandan hücum yapabilir, ancak zıplayamaz. 3 metre içinde zıplayabilir. Arkaya gelen topları parmakla alamaz ama alabilir de. Diğer iki oyuncuyla yer değiştirirken hakeme göz kırpmak suretiyle izin almalı koçuyla da en azından bir göz teması kurmalıdır.








VOLEYBOLDA PASLAR NEDİR?


Uzun Pas: Genel olarak  2 ve 4 numaralı oyunculara atılan yüksek pastır.

Kurşun Pas: 4 ve 2 numara oyuncularının hücumlarını hızlandırmak için , file köşelerine doğru ve fileye paralel olarak atılan kısa ve hızlı paslardır.

Kısa Pas: 3 numara oyuncularına atılan pastır, hücumu hızlandırma ve karşı takımın savunmasının yerine yerleşmeden sayı almak için atılan paslardır. Yüksekliği ve zamanlamasına göre; 3 çeşidi vardır.

Erken kısa: 3 numara oyuncusu, top pasöre ulaşmadan önce hareketlenir ve top pasörle buluştuğunda havada olur.

Normal kısa: 3 numara oyuncusu, top pasöre giderken hareketlenir ve top pasörle buluştuğunda zıplar, topla en yüksek noktada buluşup, topa vurur.

Geç kısa: 3 numara oyuncusu, topa düşmeye başladığı noktada vurur.


Voleybol Kuralları Nelerdir?

Voleybol kuralları nelerdir maddeler halinde bakıyoruz:

  • Voleybol topu 260 – 280 gram ağırlığında ve 65 cm genişliğinde olmalıdır.
  • Voleybol sahası 9 x 18 metredir ve tam ortadan ikiye ayrılır. Her set sonrası takımlar yarı sahalarını değiştirirler.
  • Oyun esnasında hiçbir oyuncu rakip sahaya basamaz.
  • Voleybol sahasının orta çizgisinde bulunan file, sahayı iki eşit yarı sahaya böler.
  • Bu filenin uzunluğu erkekler için 2.43 cm, kadınlar için 2.24 cm olarak belirlenmiştir.
  • Ancak ortak bir kararla bu file daha alçak şekilde ayarlanabilir.
  • Bir yarı sahanın arka çizgisinin sağ tarafında ayrılan üçte birlik bölüme “Servis Alanı” adı verilir ve servis yani oyunu başlatma vuruşları bu alandan tek seferde topu rakip yarı sahaya gönderecek şekilde yapılır.
  • Servis atışı “Servis Alanı” dışından yapılırsa geçersiz olur.
  • Oyun kapalı bir alanda oynanıyorsa tavan yüksekliği en az 7,8 metre olmalıdır.
  • Oyun servisle başlar.
  • Servis atışı topa el içi, kol ya da yumrukla vurularak yapılabilir.
  • Servisle gelen topu karşılayan takım, en fazla üç vuruşla topu tekrar diğer yarı sahaya göndermek zorundadır.
  • Oyuncular oyun esnasında topa iki kere üst üste vuramaz.
  • Oyuncular her ne sebeple olsun rakip alana basamaz.
  • Oyuncular topa sabit olarak ellerinde tutamaz.
  • A takımı topu B takımının yarı sahasına ya da saha çizgisine değdirmeyi başarırsa 1 puan kazanır.
  • Ancak A takımının attığı top B takımının sahasının dışına değerse, B takımı 1 puan kazanır.
  • Hiçbir oyuncu topa kalçasından aşağısı ile temas edemez.
  • Topa üç kereden fazla dokunmak, rakip sahaya basmak, fileyi tutmak, fileye temas etmek, topa kuraldışı bir müdahalede bulunmak ya da topu tutmak faul sebebidir.
  • Faullerde top rakibe geçer.
  • Bir takım 3 set üst üste kazanırsa, maç sona erer.

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.